21.11.06

Oni su rekli...


''Možda ni jedan psiholog neće umeti da objasni zašto su izviđači dobri ljudi. Tu nema pravila, nema recepta, tu postoji klima, nešto što formira svest i savest, neka posebna toplina, neka lepa svetlost u očima.
Biti izviđač, to znači biti zdrav, običan, pravedan, sanjar, poeta i drug. U ovoj sveopštoj jurnjavi za egzistencijom, u ovim grčevima koje nameće ritam urbanog života, u ovim ekcesima koji tu i tamo zahvataju mlade, izviđači su ona bela strana mladosti.
Čista strana života.''
Miroslav Antić
"Izviđači znaju šta rade... Mislim da je izviđačka organizacija u velikoj prednosti."
Duško Radović
"Poručila bih svim đacima da se upišu u izviđače. Izviđačima samo to - da budu onakvi kakve sam ih do sada viđala. Bolji valjda i ne mogu biti. Ta organizacija tako dobro deluje na jednu mladu dušu, na vaspitanje karaktera mladih ljudi. Uči ih samostalnisti, podiže im samosvest, vežba ih u vrednoći, doprinosi odlukama brzim, snalažljivosti... Mislim da se omladina najpotpunije vaspitava baš u izviđačkoj organizaciji. Mislim da tu mladi najviše odgovornosti primaju i da tu najviše samostalnosti stiču. A da ne govorimo o drugarstvu koje se tu razvija. To je najdragocenije. To zadovoljstvo da imate druga, brata takoreći. To je nešto izvanredno. A izviđači baš to imaju."
Desanka Maksimović

1 komentar:

Anonimno kaže...

:))))

pozz za sve,

Milica,JAVOR